Μέτρα ασφαλούς διαχείρισης μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων

Μέτρα ασφαλούς διαχείρισης μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων

Αρ. Πρωτ. 5097/15.09.08

Προς Υπουργούς:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα μετά το οριστικό κλείσιμο της χωματερής των Ταγαράδων. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν έχει υπάρξει περαιτέρω μέριμνα για τη διαχείριση των βιομηχανικών και νοσοκομειακών αποβλήτων με αποτέλεσμα το κόστος διαχείρισής τους να το επωμίζεται το εκάστοτε νοσοκομείο, ενώ πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας που έχει υπογραμμισθεί και στο παρελθόν με σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία με θέμα «Επικίνδυνα ιατρικά τοξικά απόβλητα καταλήγουν στη χωματερή της Θεσσαλονίκης», αριθμός πρωτοκόλλου 7241/25-04-07.

Καθημερινά στη χώρα μας παράγονται 25 τόνοι νοσοκομειακών απορριμμάτων, εκ των οποίων το 15% αφορά τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη ωστόσο είναι η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κοντά στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης καταλήγουν νοσοκομειακά απόβλητα μαζί με οικιακά χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Το κάθε νοσοκομείο παράγει τόνους επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων, τα οποία πρέπει να διαχωρίζονται από τα οικιακά απόβλητα και να διαχειρίζονται κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τους κανόνες διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, τα νοσοκομειακά ιδρύματα είναι τα ίδια υπεύθυνα για τον διαχωρισμό των τοξικών μολυσματικών αποβλήτων από τα οικιακά. Μετά τον αρχικό διαχωρισμό, τα μολυσματικά απόβλητα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές σακούλες και να μεταφέρονται σε κλίβανο ειδικών προδιαγραφών για αποστείρωση, ενώ στη συνέχεια πρέπει να πραγματοποιούνται από το εκάστοτε νοσοκομειακό ίδρυμα έλεγχοι των βιολογικών δεικτών πριν προχωρήσουν στην εναπόθεσή τους σε χωματερές.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των επικίνδυνων τοξικών νοσοκομειακών αποβλήτων, αλλά και να διασφαλισθεί η ορθολογική διαχείριση των τοξικών και μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων στο μέλλον;

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ώστε να εντοπισθεί και να αντιμετωπισθεί πιθανή ρύπανση του υπεδάφους στην περιοχή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από εναπόθεση μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων;

Απαντήσεις Υπουργείων